BRUGGEN


In Maastricht is meer water dan alleen de Maas. Daarom zijn er ook meer bruggen dan de bekende Maasbruggen. Er zijn bruggen over de Jeker, de Geul en de Kanjel, maar ook over kanalen, havenbekkens, slotgrachten en allerlei onduidelijke watertjes. Hieronder een selectie.

Maasbruggen. Maastricht telt sinds kort zes bruggen over de Maas. Volgens sommigen zeven; die rekenen ook de restanten van de Romeinse brug op de bodem van de Maas mee. De nieuwste aanwinst is de voetgangersbrug tussen de architectuurwijk Céramique en het oude centrum. De Hoge Brug is een ranke brug met een fraaie stalen boog, een verrijking van het stadssilhouet. De lieveling van de Maastrichtenaren is natuurlijk de Sint-Servaasbrug - en terecht. Heel lang was de "Aw Brögk" dé brug, de enige. De tweede brug, de "Nuij Brögk" of Wilhelminabrug, uit de jaren dertig, paste bijzonder goed bij de oude brug, maar raakte in de oorlog zwaar beschadigd. De brug werd met weinig liefde hersteld en recentelijk verder verminkt met een nieuwe aanlanding. De spoorbrug is al jaren buiten gebruik en telt nauwelijks meer mee. De Noorderbrug is een verkeersmonster en te lelijk om nog mee te tellen.


Wilhelminabrug en Sint-Servaasbrug


Sint-Servaasbrug en Hoge Brug


Kennedybrug. Een brug die weinig aandacht krijgt. De meest zuidelijke. De brug tussen het Heuvelland in het oosten en het plateau van de Sint-Pietersberg in het westen. De brug die uitzicht biedt op de stad in het noorden en de Ardennen in het zuiden. De John F. Kennedybrug werd geopend in 1968, vijf jaar na de moord op. Het is een moderne brug van gewapend beton. Zo bouwde men in die tijd. Constructief, functioneel, maar niet onelegant.


Een rivier, een berg en een brug


Pilsje, Maas, Kennedybrug, Sint-Pietersberg


Bassin. In de omgeving van het Bassin liggen een paar aardige bruggen. Het Bassin werd in 1826 voor de scheepvaart opengesteld en vanaf 1850 konden schepen via deze sluis doorvaren naar het kanaal Maastricht-Luik, dat inmiddels alweer lang gedempt is. De basculebrug dateert uit die tijd.


Sluis, brug en pakhuizen


Basculebrug en papierfabriek


Bassinbrug. De brug over het Bassin is van het allersimpelste soort. Een weg over het water. Geen franje. Dat hoort ook niet in dit havengebied, de bakermat van de industrie.


De brug over het Bassin


Zicht op werfkelders van onder de brug


Zuid-Willemsvaart. Bij het Bassin begint of eindigt de Zuid-Willemsvaart. Het kanaal is sinds kort weer bevaarbaar en baant zich een weg door een romantisch-rommelig gebied met restanten van vestingwerken, een roestige spoorweg en deels verlaten fabrieken.


Brug over Zuid-Willemsvaart, Fransensingel


De Noorderbrug over de Zuid-Willemsvaart


Nog een basculebrug, Zuid-Willemsvaart, Bosscherveld


Jekerbruggen binnenstad. De Jeker is slechts op weinig plaatsen zichtbaar in het Jekerkwartier. De bruggen hebben vaak het karakter van een overkluizing. Daar waar het riviertje opduikt, biedt het soms verrassende doorblikken.


Bruggetjes over de Jeker in de Kleine Looiersstraat vóór 1897


Bruggetje bij de Bisschopsmolen. Achter de Oude Minderbroeders


Huis op de Jeker - ook een brug?


Nog een huis op de Jeker - het conservatorium


Jekerbruggen Stadspark. Daar waar de Jeker de stadsmuur bereikt, is het riviertje in de Middeleeuwen afgetakt om als stadsgracht dienst te doen. In de negentiende eeuw werd hier het Stadspark aangelegd. De bruggen dateren van later datum.


Brug bij Poort Waarachtig


Brug bij Nieuwenhofpoortje


Brug bij Tapijnkazerne, Aldenhofpark


Oneerbiedige brug. Een oneerbiedige brug vormt de kruising van de Prins Bisschopsingel en de Jeker. Oneerbiedig omdat er geen respekt voor de rivier is. Je steekt een idyllisch riviertje over, maar je merkt er niets van. Het verkeer raast voort. Een rioolbuis onder de weg, meer is het niet.


Prins Bisschopsingel, brug over de Jeker


Blik op het Jekerdal vanaf de "brug"




Home / Mestreech 2006 / Veldeke / Bruggen / Kunst / Architectuur / Elders

Tram / Sphinx / Tapijn